Datele Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Alba arată că doar jumătate dintre şomerii care fac cursuri de recalificare îşi găsesc un loc de muncă în domeniu după orele de teorie şi de practică.
Utilitatea practică a recalificării şomerilor cu bani de la stat prin Agenţia de Ocupare a Forţei de Miuncă rămâne un subiect de actualitate. Nu sunt puţini angajatori care susţin că multe din meseriile pentru care sunt organizate astfel de cursuri nu au căutare pe piaţa muncii.
Monitorizaţi un an
Spre exemplu, în Alba în urma cursurilor de recalificare au ieşit pe bandă rulantă bucătari, ospătari şi cofetari, care au ajuns să-şi folosească noile aptitudini mai degrabă în propria gospodărie.Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numai anul trecut au fost instruiţi în ale gătitului 153 de şomeri din Alba. Asta în condiţiile în care lunar, la nivel judeţului, sunt disponibile, în medie, cinci locuri de muncă în astfel de meserii. Recalificarea unui şomer într-un bucătar sau ospătar costă, potrivit datelor prezentate de AJOFM, în medie, 400 de lei.
Cursanţii sunt monitorizaţi timp de un an de la obţinerea diplomei. „Noi am constatat că jumătate dintre absolvenţii acestor cursuri reuşesc să se integreze pe piaţa muncii în meseriile pentru care s-au calificat. Noi verificăm ce statut au pe piaţa muncii, la 12 luni după ce obţin diploma“, a declarat Corneliu Engi, directzorul AJOFM Alba.
De la începutul anului, AJOFM Alba a organizat 62 de cursuri de recalificare, în urma cărora au fost formate 1.359 de persoane. Cele mai multe au fost organizate pentru lucrători în comerţ, bucătari, ospătari, frizeri, cofetari, instalatori, inspectori resurse umane şi operator introducere date pe calculator.
Cursurile de recalificare sunt gratuite pentru şomeri, tinerii absolvenţi care nu şi-au găsit un loc de muncă, per