Aproximativ 12.000 de apartamente, instituţii publice şi instituţii de învăţământ au rămas în frig, după ce CET a oprit căldura din cauza datoriilor mult prea mari.
CET Brăila însumează datorii de peste opt milioane de lei la furnizorul de gaze, potrivit spuselor directorul Ionel Pătraşcu, motiv pentru care a fost sistată alimentarea cu gaz. La rândul ei, CET a sistat furnizarea de căldură.
„E o problemă asupra căreia am atenţionat demult. Eu sper ca zilele acestea să reuşim să lămurim lucrurile. Fac apel către toţi cetăţenii să încerce să-şi plătească măcar datoriile curente, aferente lunilor octombrie şi noiembrie, pentru a se putea face plăţile pentru achiziţionarea gazului necesar şi pentru ca CET să poată funcţiona", a declarat primarul Aurel Simionescu.
În Brăila, abonaţii CET se împart în trei categorii: instituţii publice, instituţii de învăţământ şi apartamente, circa 12.000 din totalul de 75.000. Acestea din urmă crează cele mai mari probleme. CET are de recuperat peste 10 milioane de lei de la asociaţiile de proprietari. Multe dintre ele au fost date în judecată pentru recuperarea datoriilor, pe rol în această cauză fiind 160 de procese.
CET a încercat la un moment dat să ajungă la un compromis cu asociaţiile de proprietari datoare: continuarea furnizării de căldură în schimbul angajamentului că îşi vor plăti eşalonat datoriile. Din păcate, soluţia nu şi-a dovedit eficienţa, ca urmare fiind faptul că s-a ajuns până la urmă la sistarea alimentării cu gaz a Centralei.
Ajutor de la Guvern
„Era previzibilă intrarea în colaps a unui mastodont de la marginea oraşului. Din vremea lui Anton Lungu s-au tras semnale de alarmă, vreme de trei mandate, dar nimeni nu a luat nicio măsură. I-au lăsat pe brăileni la voia Domnului, dacă iarna va fi blândă şi ei vor sta la căldură", ne-a declarat Marian Covache, preşedinte