Cancelarul german Angela Merkel şi şeful statului francez Nicolas Sarkozy s-au întâlnit luni la Paris pentru a pune la punct un plan franco-german destinat să salveze zona euro. Un plan care le va fi prezentat, joi, partenerilor europeni ai Franţei şi ai Germaniei. Parisul şi Berlinul au obiective comune dar nu se înţeleg întotdeauna la nivelul mijloacelor, constată Matei Vişniec.
După dejunul de lucru de la Palatul Elysée, cei doi lideri au făcut mai multe declaraţii destinate (pentru a câta oară?) să liniştească pieţele financiare, bursele, băncile, diversele instituţii internaţionale precum şi partenrii internaţionali ai zonei euro şi ai Uniunii Europene.
Cum unul din principalele subiecte pe ordinea de zi era modificarea tratatelor europene, Parisul şi Berlinul şi-au exprimat speranţa că până în luna martie anul viitor cei 17 membri ai zonei euro vor proceda la necesara reformă, deşi ar fi de dorit ca toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene să o adopte.
Franţa şi Germania mai doresc instaurarea unei "reguli de aur" europene în vederea revenirii la echilibrul bugetar. Iar în fiecare ţară Curtea de Conturi ar urma să poată verifica acest imperativ de disciplină bugetară. Iar în privinţa deciziilor în interiorul zonei euro, ele ar urma să fie luate după principiul majorităţii şi nu al unanimităţii.
Imediat după conferinţa de presă a celor doi moneda unică europeană euro a crescut în raport cu dolarul, ceea ce nu este însă în mod automat un semn foarte bun, pentru că exporturile europene au de suferit din cauza acestei creşteri.
Multă lume observă în Europa că tandemul franco-german nu este întotdeauna foarte operaţional deşi se consideră principala sursă de inspiraţie a Uniunii Europene, principalul ei furnizor de iniţiative şi de energie.
Parisul şi Berlinul comunică tot timpul, discuţiile la înalt nivel sunt frec