Euro a crescut în raport cu celelate valute de referinţă ca urmare a aprobării de către guvernul Italiei a unui plan de reducere a datoriei publice, tras în sus şi de aşteptările optimiste cu privire la rezultatul summitului liderilor zonei euro, ce se va desfăşura în ultimele zile ale acestei săptămâni, având ca temă găsirea de soluţii pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane.
Moneda unică a crescut față de dolar pe fondul unor declaraţii neoficiale făcute de persoane apropiate negocierilor purtate între liderii europeni pentru soluţionarea crizei, care au declarat că propunerea de a permite ca împrumuturile Băncii Centrale Europene (BCE) să fie canalizate prin Fondul Monetar Internațional ar putea pune la dispoziția țărilor membre zonei euro 200 de miliarde de euro pentru gestionarea problemelor datoriei. Dolarul s-a menținut față de moneda japoneză, yen, după ce raportul asupra pieței muncii americane din 2 decembrie a arătat că rata șomajului din SUA a scăzut la cel mai jos nivel din martie 2009, anunță Bloomberg.
„BCE este pregătită să se implice mai mult cu condiția ca politicienii să-și pună bugetele în ordine, așa că toate indiciile arată înspre luarea unei decizii importante la summitul de săptămâna aceasta”, a declarat Khoon Goh, șef al departamentului de strategie economică la ANZ National Bank Ltd.
Euro a crescut 0,1% la 1,3404 dolari americani, pe bursa de la Tokyo, de la 1,3391 dolari pe 2 decembrie, când a completat o creștere de două săptămâni de 1,2%. A câștigat 0,1% și față de yen, ajungând la cotația de 104,51 yeni. Dolarul era tranzacționat la 77,97 yeni, de la 77,99 yeni la sfârșitul săptămânii trecute.
Angela Merkel, cancelarul german, are în program o întâlnire cu Nicolas Sarkozy, președintele Franței, pentru a propune un plan de constrângere mai strictă asupra restricțiilor de deficit ale zonei euro. Liderii Un