Românii care locuiesc în apropierea graniţelor ţării sunt mai norocoşi decât ceilalţi, pentru că îşi pot face cumpărăturile peste hotare, la preţuri mai mici cu până la 50%.
Sudul ţării „migrează" în Bulgaria pentru conservele ieftine, cei din vest trec graniţa la unguri şi la sârbi, unde alimentele de bază şi seturile de cadouri costă mai puţin decât la noi, iar moldovenii merg în Basarabia şi Ucraina pentru ofertele imbatabile la dulciuri şi băuturi alcoolice.
Locuitorii din judeţul Bihor merg la supermarketurile din Ungaria, unde alimentele sunt cu până la 35% mai ieftine. Pe de altă parte, cei din Baia Mare dau fuga la ucraineni, unde preţurile sunt mai mici cu până la 60%. Ieşenii trec Prutul pentru a-şi face plinul, la maşină pentru că un litru de benzină costă doar 4 lei, iar GPL-ul, 1,7 lei.
TIMIŞOARA
Mii de români din judeţele învecinate frontierei cu Serbia şi Ungaria şi-au făcut deja un obicei din a merge peste graniţă pentru a face cumpărăturile săptămânale. Preţurile mai mici nu sunt singurul motiv pentru care mulţi timişoreni, arădeni, cărăşeni şi bihoreni aleg să-şi facă mare parte din cumpărături în Ungaria sau Serbia.
Produsele la reducere sunt mult mai variate, gama de produse oferite este mult mai mare şi condiţiile sunt mai civilizate. Mulţi dintre clienţii magazinelor Cora, Tesco, Aldi, Lidl din oraşele maghiare aleg să îşi petreacă Sărbătorile în străinătate, datorită ofertelor avantajoase cu care îi atrag agenţiile de turism.
Parcarea, plină de maşini româneşti
Judeţele Bihor, Caraş-Severin, Arad sau Timiş sunt reprezentate cu brio în weekend, în magazine auzi des limba română printre rafturi. „Eu vin de două ori pe săptămână şi fac un plin de portbagaj. Veneam şi înainte de creşterea TVA-ului. Pe lângă faptul că e mult mai ieftin, sunt produse mai variate, care nu se găsesc la noi.