Mulţi dintre copiii din Delta Dunării nu au fost consultaţi de medic decât la naştere. Lipsa accesului la sistemul medical îngreunează prevenţia bolilor, dar şi tratamentul persoanelor bolnave din inima Deltei. Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, împreună cu GSK România, au lansat un proiect în zece sate din zonă, pentru a consulta peste 80% dintre copiii din Deltă.
Andreea Pietroşel:
Între Tulcea şi localitatea C.A. Rosetti sunt 100 de kilometri, drum care se parcurge în aproximativ trei ore. De la Tulcea la Sulina, vaporul mai face încă o oră şi jumătate, pentru ca apoi să ajungi, după încă o jumătate de oră cu maşina, în cele zece sate din Deltă.
Letea este unul dintre ele, sat fără cabinet medical. Aici este doar o asistentă medicală permanentă, care se declară incapabilă să acorde primul ajutor atunci când este necesar, din lipsa dotărilor minime.
Oamenii sunt săraci în Letea. Puţine animale se zăresc în spatele gardurilor albastre de pe uliţe, iar curţile goale păstrează bărci negre, părăsite. Locurile de muncă sunt prea puţine, iar accesul la serviciile medicale este precar. Un singur medic vizitează zece sate şi ajunge la localnici de două ori pe săptămână, timp de câteva ore. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, atitudinea medicului lasă de dorit, spun localnicii.
Cei mai afectaţi sunt copiii. Mulţi dintre ei au văzut un doctor doar în momentul în care s-au născut. Lipsa banilor sau indolenţa părinţilor i-au ţinut departe de analize, teste şi recoltări de sânge. Leacurile băbeşti sunt printre cele mai folosite metode de tratament în Letea. La medic ajung doar când situaţia este deja gravă. Sistemul medical in Delta Dunării
Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, împreună cu GSK România, au lansat un proiect în zece sate din zonă, pentru a consulta peste 80% dintre copiii din Deltă.
Foto: Ovidiu Micsik
@