Medicamentele care tratează cancerul scad rezistenţa la infecţii şi au o toxicitate care poate cauza vărsături, greţuri şi dureri abdominale. Toate astea pot aduce bolnavul în pragul anorexiei. De aceea, dieta trebuie să conţină alimente uşor digerabile, precum peşte şi legume, şi să excludă carnea de porc şi conservele.
Aproximativ 80% din bolnavii de cancer care fac chimioterapie prezintă vărsături şi greţuri din cauza toxicităţii tratamentului, simptome care se pot menţine şi după ce ies din terapie. De asemenea, mai pot apărea leziuni ale mucoasei bucale, care le afectează pofta de mâncare, diaree şi dureri abdominale. Medicii le recomandă bolnavilor care fac chimioterapie să mănânce puţin şi des, astfel încât abdomenul să nu se umfle şi să prevină vărsăturile şi greţurile. „Alimentaţia trebuie să fie cât mai puţin toxică şi să se digere uşor. Nu sunt recomandate conservele, sosurile, mezelurile şi prăjelile. Carnea de porc trebuie evitată. Studiile arată că cei care nu consumă carne de porc au o evoluţie mai bună decât ceilalţi", explică Eugen Grubăr, medic oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti.
Suplimentele cu vitamine pot înmulţi celulele canceroase
Dieta unui bolnav care face chimioterapie trebuie să conţină multe legume şi fructe care furnizează organismului cantitatea optimă de vitamine. În schimb, nu sunt recomandate suplimentele cu vitamine, deoarece stimulează înmulţirea celulelor tumorale.
Dieta mai trebuie să conţină carne de pui, curcan la grătar sau rasol şi peşte, ouă, lapte, brânză, iaurt, fasole şi nuci. Senzaţia de greaţă poate fi combătută mâncând covrigei, cereale uscate, cartofi, orez alb şi ghimbir. De asemenea, sunt necesari doi litri de lichide pe zi, pentru că acestea ajută la eliminarea sărurilor din organism. Hidratarea este şi mai importantă la persoanele care prezintă diaree sau vomă, deoarece aceste