Head-hunterii care vor recruta executivii de top pentru proiectul "CEO privat la stat", prin care Ministerul Economiei vrea să introducă managementul privat la marile companii de stat, ar putea încasa 250.000 de euro, potrivit documentaţiei de achiziţii publicată pe site-ul minind.ro. Primele patru companii care vor avea manageri privaţi sunt Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare, iar două dintre acestea - Oltchim şi Electrica Furnizare - vor avea CEO privat interimar, pentru că urmează să fie privatizate la jumătatea anului viitor.
Proiectul "CEO privat la stat" se află în etapa în care autorităţile trebuie să selecteze, pe baza unei licitaţii, head-hunterii care vor recruta viitorii manageri privaţi. La finele săptămânii trecute, pe site-ul Ministerului Economiei s-au publicat caietele de sarcini necesare licitaţiei pentru primele patru companii de stat care vor avea manageri privaţi: Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare, urmând ca săptămâna aceasta să se mai publice şi documentaţia pentru alte companii.
Documentaţia prevede ca valoarea maximă estimată, fără TVA, a contractului încheiat cu un head-hunter să fie de 250.000 de euro, din care 99% este suma plătită din bugetul companiei de stat pentru care se caută CEO, restul de 1% fiind plătiţi din bugetul Ministerului Economiei. Însă pentru a obţine un contract cu o valoare atât de mare, head-hunterii care participă la licitaţie trebuie să îndeplinească anumite condiţii: o cifră de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii 3 ani, să aibă minimum 30 de birouri în lume, din care 10 în Europa şi să plătească o garanţie pentru participarea la licitaţie în valoare de 5.000 de euro.
"Considerăm că nu sunt discriminatorii criteriile, vor veni jucători de talie internaţională care vor face recrutarea şi care îndeplinesc aceste condiţii. Ei se pot asocia