Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a sosit, marți, în Germania pentru o vizită-blitz de trei zile în care va încerca să-i motiveze pe oficialii zonei euro să implementeze măsuri decisive pentru a prezerva uniunea monetară și a rezolva criza datoriilor suverane.
Geithner se va întâlni cu Nicolas Sarkozy, președintele Franței, cu noii lideri ai Spaniei și Italiei, precum și cu ministrul german al Finanțelor pentru a media neînțelegerile dintre aceștia. Totodată, Geithner va încerca să-i convingă pe aceștia ca, în cadrul summitului de vineri, să susțină măsuri care să garanteze piețelor că nicio țară din zona euro nu va intra în incapacitate de plată și că băncile europene vor rămâne solvente.
Nu este prima vizită a lui Geithner în Europa, acesta devenind, în ultimele luni, principalul vehicul al îngrijorărilor Statelor Unite față de extinderea crizei datoriilor suverane. Conform declarațiilor sale și ale lui Barak Obama, președintele SUA, secretarul Trezoreriei s-ar putea alătura celor care cer ca Banca Centrală Europeană să se implice mai puternic în rezolvarea crizei.
Nevoia de acțiune a fost subliniată de avertismentul Standard & Poor’s care a pus sub observație pentru reducere de rating de țară a 15 dintre cele 17 țări membre zonei euro. Reducerea simultană a ratingului de țară pentru datoriile suverane a unui număr atât de mare de țări este fără precedent, dar ar putea deveni realitate dacă acestea nu vor ajunge la o înțelegere acceptabilă asupra gestionării crizei în cadrul summitului de la Bruxelles. Nici Germania și nici Franța, nu sunt excluse de la această reducere de rating, Franța fiind amenințată cu pierderea a două calificative de rating.
Administrația Obama este din ce în ce mai îngrijorată de evoluția crizei europene și de impactul acesteia asupra economiei Statelor Unite, aceasta putând să oprească sla