De fapt, cei care nu sunt pro-Kremlin nu se deranjează să meargă la urne, explică analistul rus Boris Kagarlitsky.
Articol din ediţia nr. 25 a FP România, din 14 noiembrie la toate chioşcurile. FP România: De ce votează ruşii? Simt că fac o alegere, că au un impact?
Boris Kagarlitsky: În ziua de astăzi numai străinii şi birocraţia de stat se mai interesază de alegerile ruseşti. Chiar şi cei care prin natura jobului lor sunt implicaţi în proces îl percep ca fiind absurd, nostim şi fără sens. Ce alegem noi? Un organism amuzant pe care-l numim Duma de Stat, care chiar şi formal, potrivit literei Constituţiei, nu are nicio altă putere în afară de a aproba iniţiativele guvernului? Chiar şi la începutul anilor 1990, când Duma era dominată de aşa-zisa opoziţie lucrurile n-au stat altfel. Administraţia selectează partidele şi candidaţii între care avem de ales. Şi dat fiind acest tip de alegere, nu este nimeni mai bun decât Partidul Rusia Unită. Nu pentru că lista sa este cumva mai bună, ci pentru că ceilalţi sunt pur şi simplu clovni. Existau câţiva clovni amuzanţi, precum Vladimir Jirinovski, dar oamenii s-au săturat de el, iar el îmbătrâneşte.
De se ce votează, totuşi?
Majoritatea ruşilor nu votează deloc. Principalul scop al fraudelor electorale din Rusia nu este schimbarea rezultatelor, ci îmbunătăţirea ratei de participare. Cei care vin votează în cea mai mare parte pentru Rusia Unită. Cei care nu sunt pro-Rusia Unită nu se deranjază să se ducă la urne.
De ce mulţi tineri aleg să adere la Rusia Unită sau la organizaţiile sale de tineret?
Este o chestiune amuzantă. Ai câţiva oameni care au şansa de a prinde un post în administraţie sau în altă instituţie controlată de stat. Pentru a primi acest job, trebuie să fii membru al uneia dintre aceste organizaţii. E foarte simplu. Funcţionează acelaşi sistem ca în vremurile comu