Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş, a anunţat ieri, că începând cu 1 ianuarie 2012, România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, decizie aprobată în unanimitate de statele membre ale UE. ”În urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinară am obţinut acordul statelor membre în Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc în ţările comunitare, începând cu 1 ianuarie 2012. Sperăm ca până la sfârşitul anului decizia să fie publicată în Jurnalul oficial al Comisiei Europene”, a declarat Radu Roatiş.
Potrivit acestuia, beneficiile aduse economiei româneşti de reluarea exporturilor de carne de porc pe piaţa comunitară ar putea ajunge chiar la un miliard de euro într-un an. “Ridicarea acestei bariere comerciale impuse României din cauza pestei porcine ar putea aduce, în primul an de export, între 600 de milioane şi un miliard de euro, potrivit aprecierilor făcute de reprezentanţii industriei autohtone a cărnii”, a arătat Radu Roatiş.
Potrivit Agerpres, livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş, a anunţat ieri, că începând cu 1 ianuarie 2012, România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, decizie aprobată în unanimitate de statele membre ale UE. ”În urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinară am obţinut acordul statelor membre în Comitetul Veter