Legea coplăţii a fost modificată substanţial: se elimină sumele fixe, gen 5 lei consultaţia la medic, şi se merge pe procente. În ecuaţie intră şi asiguratorii. Sursa: EVZ
Mult discutata lege a coplăţii, a cărei primă încercare de introducere datează din vremea mandatului ministrului Daniela Bartoş, a trecut recent de Parlament cu modificări substanţiale faţă de varianta propusă de Ministerul Sănătaţii.
Astfel, în locul mediatizatelor 5 lei consultaţia la medicul de familie, 10 lei la doctorul specialist şi 100 de lei internarea în spital, se va merge pe procente, iar tichetul moderator de 600 de lei pe an e înlocuit de plata diferenţiată în funcţie de venit.
Pentru internările în spital, coplata va depinde de cât a costat spitalizarea, însă în achitarea ei vor fi implicaţi şi asiguratorii privaţi. Legea coplăţii ar trebui să intre în vigoare la începutul anului 2012.
Cei cu venituri mari plătesc mai mult
O primă modificare se referă la pragul limită al tichetului moderator. "Acest tichet ar fi urmat să reprezinte un fel de condicuţă pe care pacientul să o primească de la primul medic care îi percepe o coplată în cursul unui an şi pe care să fie înscrise toate sumele plătite suplimentar până la sfârşitul anului la diversele servicii medicale până la atingerea sumei de 600 de lei. Peste acest prag, pacienţii ar fi urmat să beneficieze de gratuitate", explică expertul în sănătate Sorin Paveliu, fost deputat.
Considerând că plafonul de 600 de lei ar fi fost incorect pentru cei cu venituri mici, Camera Deputaţilor a venit cu o modificare. "O persoană cu pensie de 800 de lei ar fi plătit tot 600 de lei, cât o alta cu 8.000 de lei pe lună. Aşa că deputaţii au transformat plafonul într-un procent din venit (a douăsprezecea parte din veniturile anuale – 8,3%) ", mai explică Sorin Paveliu.
O altă schimbare esenţială vizează transformarea su