De cele mai multe ori, evazioniștii de ”meserie” nu au niciun bun înregistrat pe numele lor. În lipsa unei legi privind confiscarea extinsă, prejudicii de milioane de euro nu sunt recuperate niciodată.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Constanţa - au trimis în judecată o aşa numită femeie de afaceri, Maria Simineanu, acuzată de evaziune fiscală. În perioada 2001 – 2004, Simineanu, administrator al S.C. "Plantago Media" Medgidia, a înregistrat în contabilitatea firmei cheltuieli şi operaţiuni fictive (achiziţii de cereale sau servicii de transport mărfuri), în scopul de a nu plăti sau de a diminua impozitul şi taxele.
Prin acestă modalitate, afacerista a creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 8.077.727 de lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi TVA.
ANAF Constanţa s-a constituit parte civilă în proces cu suma totală de 12.590.129 de lei. În lipsa unei legislaţii ferme, paguba are puţine şanse de a fi recuperată având în vedere că pe numele lui Simineanu nu sunt înregistrate bunuri. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa.
Săraci lipiţi, prejudicii de milioane
Un caz similar s-a înregistrat la Bucureşti. Tanţa Curt, administrator la SC Toni Construct, a fost trimisă în judecată tot sub acuzaţia de evaziune fiscală.
În perioada septembrie 2007 – septembrie 2008, "femeia de afaceri" a înregistrat în contabilitate 523 de facturi fiscale reprezentând achiziţia de fier vechi, în scopul de a se sustrage de la plata impozitelor.
Paguba creată în dauna bugetului de stat a fost stabilită la 4.250.679 de lei, sumă cu care ANAF s-a constituit parte civilă. "Având în vedere că nu s-au identificat bunuri în proprietatea inculpatei, nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagu