Ministerul Sănătăţii avertizează că, în România, a început circulaţia virusurilor gripale, fiind confirmate primele îmbolnăviri, dar încă nu a asigurat vaccinul necesar pentru protejarea populaţiei vulnerabile. În urmă cu o lună, medicii de familie au primit câte 10 -12 doze, cumpărate de DSP.
Ministerul Sănătăţii încă nu a asigurat vaccinul antigripal gratuit necesar pentru campania de vaccinare din acest sezon rece.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a cumpărat, la începutul lunii noiembrie, 6.439 de doze de vaccin antigripal, întreg stocul fiind epuizat în trei zile.
„Ministerul ne-a promis că vom primi încă un lot de vaccin după data de 15 noiembrie, dar încă nu vă pot preciza câte doze vor sosi. Noi am solicitat 45.000, conform necesarului pentru populaţia la risc", ne declara la acea vreme dr.Valentin Boldea, disrectorul DSP.
Din lotul de 6439 de doze de vaccin antigripal, medicii de familie au primit în medie câte 10.
„Eu am primit 12 doze. Le-am administrat bolnavilor cronic, care au venit primii la cabinet. Ceilalţi pacienţi, evident doar cei care îşi permit şi a căror viaţă ar fi pusă în pericol de ogripă, îşi cumpără vaccinul din farmacii şi vin să li-l administrăm", ne-a declarat dr Mihaela Gagionea, medic de familie
În opinia epidemiologilor vaccinarea antigripală rămâne utilă, dar, ca şi campanie la nivel naţional, este deja tardivă.
„Pentru evitarea unei epidemii, vaccinarea împotriva gripei, a cel puţin 25 % din populaţie, trebuie făcută în lunile septembrie-octombrie. Imunizarea se produce după cel puţin două săptămâni de la vaccinare aşa că, dacă virusul a început să circule, deja este cam târziu", afirmă dr Emil Popa, medic primar epidemiolog.