Ministerul Sănătăţii intenţionează de stabilească o sumă fixă până la care se percepe coplata, pentru a evita inechităţile faţă de cei care au venituri mari şi care oricum plătesc sume importante la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
"Noi vom stabili în normele de aplicare a Legii 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii o sumă fixă până la care se plăteşte coplata pentru unele servicii medicale, astfel încât să nu existe inechităţi şi persoanele cu salarii mari să nu fie obligate să plătească sume importante, în condiţiile în care contribuţia lor la FNUASS este substanţială", a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Cristian Anton Irimie.
Secretarul de stat a precizat că fiecare persoană care merge la medic va primi un tichet pentru suma plătită. Tichetele vor fi păstrate la pacient până când este atinsă suma fixă stabilită drept plafon de către Ministerul Sănătăţii, prin normele de aplicare a legii.
Potrivit Legii 220, publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial, coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.
Suma ce va fi percepută ca şi coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.
Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calen