Inculpaţii sunt acuzaţi că au obţinut circa 800.000 de euro furând datele unor clienţi ai unor site-uri de comerţ on-line, pe care le-au folosit ulterior pentru a vinde lucruri inexistente. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi.
Procurorii DIICOT şi poliţiştii care au lucrat la acest caz au stabilit că bazele grupării au fost puse de patru gălăţeni, care au găsit o metodă relativ simplă şi eficientă de a face bani din escrocarea unor persoane aflate la mare distanţă de România şi care erau cliente fidele ale siteuri-lor.
Membrii reţelei ajungeau să încaseze bani necuveniţi conectându-se la servere din străinătate, făcând modificări asupra unor pagini web ale unor site-uri de comerţ electronic, pe care le transmiteau prin e-mail către persoane fizice din SUA, Canada, Australia şi Europa de Vest.
Ulterior, prin phishing, obţineau datele de autentificare ale acestor persoane - user şi parolă - şi le utilizau, fără permisiunea lor, pentru conectarea la site, în vederea licitării în mod fictiv de produse inexistente.
Cumpărătorii optau pentru diverse bunuri, pentru care plăteau sumele cerute de gălăţeni. Banii rezultaţi în urma acestor tranzacţii erau primite prin intermediul sistemelor de transfer monetar internaţional.
Aici intrau pe fir trei angajate ale unor societăţi comerciale licenţiate să efectueze transferuri monetare internaţionale, acestea având rolul de a remite membrilor grupului sumele de bani transferate de către părţile vătămate.
În această modalitate, inculpaţii au indus în eroare un număr de circa 800 persoane, de la care au primit circa 800.000 de dolari.