Marţi toată Finlanda este în repaus, de ziua naţională, sărbătorită cu o serie de evenimente menite a întări sentimentul mândriei naţionale dar şi al gândirii alternative, precum şi cu o mare recepţie care aminteşte mai mult de fastul regal decât de austeritatea republicană finlandeză.
Recepţia de la palatul prezidenţial este emisiunea cu cea mai mare audienţă, transmisă în direct şi privită de întreaga ţară. În timp ce majoritatea finlandezilor se pregătesc să se îmbrace de gală şi a critica în faţa televizorului ţinutele fastuoase ale înaltei societăţi, artiştilor, diplomaţilor şi ai celor câţiva oameni de rând care au fost invitaţi la palat, criza euro rămâne prezentă.
Cel mai recent sondaj arată că peste 60 % din finlandezi doresc salvarea monedei euro, în pofida preţurilor care au crescut după introducerea ei.
În acelaşi timp, un oficial al ministerului de finanţe revine la o idee vehiculată în mediul politic, şi anume aceea că Finlanda ar putea reintroduce moneda de dinaintea euro, citând Suedia, care este membră a UE din 1995, dar şi-a păstrat moneda.
Banca Naţională refuzat să comenteze această posibilitate, considerând-o "un eveniment care nu va avea loc". În Suedia, cel mai recent sondaj de opinie arată că aproape 9 suedezi din 10 doresc să îşi păstreze moneda. Decizia este motivată de criza actuală a euro.
"În ultimii doi-trei ani euro scepticismul suedezilor a crescut, dar nu au fost niciodată atât de ridicat ca acum, a spus directorul institutului care a efectuat sondajul. În actuala criză, introducerea euro pare că nu va avea loc niciodată în Suedia," a adăugat el.
Economia suedeză este mult mai bună decât a ţărilor din zona euro, iar Anders Borg, ministrul de finanţe suedez a fost numit de către Financial Times cel mai bun ministru de finanţe al anului 2011, pentru măsurile pe care le-a luat în stabilizarea