Agentia de evaluare Standard & Poor's intentioneaza sa reduca ratingul in masa in Europa, fiind vizate nu mai putin de 15 state, dintre care 6 detin, in prezent, cotatia maxima AAA, inclusiv Germania si Franta, aceasta putand fi lovitura de gratie aplicata zonei euro.
Discutiile dintre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, desi privite drept un pas inainte, nu au rezultat in masurile decisive pe care le asteptau pietele.
Iar efectul a fost imediat: S&P este de neinduplecat. Analiza sa va fi finalizata dupa summit-ul european de pe 9 decembrie, iar agentia vrea sa vada solutii clare politice si financiare, pentru a nu trece la reducerea ratingurilor.
Analistii agentiei au invocat "neintelegerile continue dintre liderii europeni despre cum sa rezolve criza increderii din piata si, pe termen lung, cum sa asigure o convergenta mai mare economica, financiara si fiscala intre membrele zonei euro". "Stresul sistemic din zona euro a crescut, in ultimele saptamani, pana la nivelul la care pune presiune pe ratingul intregii zone euro", a arata S&P.
Printre tarile vizate se numara Italia si Spania, care au deja o prognoza negativa si mari probleme in a se finanta, in ciuda masurilor de austeritate pe care le-au aprobat. De asemenea, ar putea fi afectat ratingul Germaniei, Belgiei, Austriei, Finlandei, Luxemburgului si Olandei, care ar putea fi redus cu o treapta. In schimb, ratingul Fratei ar putea fi coborat cu 2 trepte, avand in vedere ca, dintre tarile cu rating AAA din Europa, sta cel mai prost din punct de vedere economic.
"Orice scadere de rating inseamna o scadere a credibilitatii. Iar credibilitatea este, in momentul acesta, foarte importanta, din punct de vedere bancar, dar si a investitiilor si masurilor anticriza pe care unele tari le iau, iar aici ar trebui sa mentionam