Proiectul‘’O şansă în educaţie pentru preşcolari şi elevi cu dizabilităţi’’, finanţat de Uniunea Europeană a ajuns la final. La vremea bilanţului, managerul de proiect Constantin Cernat de la Asociaţia Idei Pentru Viitor spune că deşi nu mai beneficiază de finanţare europeană, “proiectul va continua”. “E greu să exprim în cuvinte încântarea şi lumina din ochii unei fetiţe care chiar îşi dorea să devină actriţă dar probabil că nu a încurajat-o nimeni să facă acest lucru” explică el unul din motivele pentru care proiectul privind copiii cu dizabilităţi nu va fi abandonat.
C.C: În materie de cifre aş putea spune că am depăşit ceea ce ne-am propus la început, adică am reuşit să formăm, să instruim şi să schimbăm chiar 34 de adulţi, educatori, profesori, părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi am reuşit să implicăm în activităţi şi 206 copii cu dizabilităţi.
Cel mai important lucru pe care am reuşit să-l obţinem, să-l schimbăm este că am reuşit să le oferim copiilor şansa de a experimenta o altfel de şcoală, un alt mod de a privi şcoala.
Iar pentru adulţii care lucrează cu ei le-am oferit şansa să înveţe şi să observe şi practic cum se poate face şcoală, cum se poate privi această problemă a integrării nu numai din punct de vedere educaţional dar şi din punct de vedere social, psihologic a integrării acestor copii cu deficienţe, cu probleme în grupul de şcoală şi chiar şi în să zicem în grupul de joacă de acasă şi de la şcoală.
Rep: Dacă ar fi să ne daţi un exemplu concret în ce mod li s-a schimbat viaţa acestor preşcolari şi elevi cu dizabilităţi?
CC: V-aş putea da două exemple. Am avut în grupurile de copii un băiat de 12 ani, care după activităţile pe care le-am derulat şi-a schimbat total atitudinea faţă de colegi, faţă de profesori.
Înainte era un băieţel retras, recalcitrant, relativ violent şi distant faţă de colegii lui, i