Coaliţia guvernamentală ar putea relua negocierile cu privire la sistemul electoral după ce PDL a descoperit că nu este avantajat de varianta deja convenită. Sursa: CODRIN PRISECARU
Coaliţia guvernamentală îşi va asuma, spre finalul lunii, răspunderea pentru proiectul privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare. Reducerea numărului de aleşi a fost amânată însă pentru la anul şi va necesita noi negocieri în rândurile puterii.
Comasare da, reducere mai la anul
După cum a explicat, ieri, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, coaliţia a convenit asupra unui proiect care prevede organizarea alegerilor din 2012 într-un singur tur.
Deşi nu s-a anunţat oficial, acesta va fi promovat prin asumarea răspunderii guvernamentale, în jurul datei de 22 decembrie. Flutur a precizat însă că acest proiect vizează strict comasarea, nu şi reducerea numărului de parlamentari. "Nu discutăm de o lege electorală. Coaliţia doreşte să se refere doar la comasarea alegerilor şi nu la altceva", a precizat el.
Mai mult, deşi în coaliţie se convenise, în noiembrie, asupra unui sistem cu 300 de deputaţi şi 89 de senatori, de câteva zile PDL a reluat mesajele privind introducerea parlamentului unicameral cu numai 300 de parlamentari. Variantă greu de pus în practică, dat fiind că ar implica modificarea Constituţiei, pentru care nu există sprijin parlamentar.
Surse din PDL spun însă că această schimbare de mesaj este doar o strategie de negociere cu partenerii, după ce democrat-liberalii au făcut nişte calcule tardive şi au constatat că nu sunt avantajaţi de sistemul convenit după două luni de negocieri.
Fiecare cu varianta lui
Concret, spun surse din PDL, la Senat, unde se convenise să fie 89 de membri aleşi prin vot uninominal pur - câte doi de fiecare judeţ plus unul pentru diaspora - UDMR ar