Austriecii de la OMV au scos la vânzare benzinăriile din Croaţia şi Bosnia, în timp ce Gazprom Neft vrea să cumpere staţii în vestul României, inclusiv de la Petrom.
Pe piaţa petrolieră din centrul şi estul Europei se fac mutări importante în această perioadă. Austriecii de la OMV au anunţat ieri că scot la vânzare staţiile din Croaţia şi Bosnia, 91 în total, şi că se retrag de tot de pe aceste pieţe. Aceasta după ce, la finele lunii trecute, divizia turcă a OMV, Petrol Ofisi, a vândut 52% dintr-o companie de profil din Cipru.
OMV deţine pachetul majoritar de acţiuni (51%) din Petrom, cea mai mare companie românească. La nivelul întregului grup, OMV şi-a planificat să devină o companie cu preponderenţă producătoare de ţiţei şi gaze şi să fie mai puţin una care vinde carburanţi, cum a fost până acum. Astfel, OMV vrea să renunţe la benzinării şi la active de rafinare în valoare de un miliard de euro până în 2014. „În prezent, OMV nu are în plan ieşirea din alte ţări în care compania deţine staţii de distribuţie carburanţi", au subliniat oficialii companiei.
Ruşii se extind în Balcani
OMV face aceste mutări într-o perioadă în care o altă companie petrolieră din regiune duce o campanie puternică de extindere. Sârbii de la NIS, compania petrolieră de stat cumpărată anii trecuţi de Gazprom Neft, ramura petrolieră a gigantului rus, vor să achiziţioneze benzinării în toată regiunea balcanică.
În vară au vrut să cumpere întregul lanţ de benzinării din România al Rompetrol, iar de câteva luni se interesează de tot mai multe oportunităţi în România. „Lipsa de interes din partea Rompetrol nu va afecta planurile noastre privind o posibilă intrare pe piaţa din România", declarau, în august, pentru „Adevărul", reprezentanţii Gazprom Neft.
„Planurile lor includ investiţii în domeniul petrolier de câteva sute de milioane de euro până în 2015 şi cre