Multe scandaluri absurde au ca protagonişti elevi din licee unde învaţă copii ai unor personaje cunoscute din politică, economie şi cultură. O mare vină, cred specialiştii, o poartă chiar familiile.
Scandalurile se ţin scai în ultima vreme de elevii şi profesorii de la un liceu al elitelor din Capitală, „Jean Monnet". Un profesor a fost acuzat de viol de o elevă, o alta a pozat recent într-o revistă pentru adulţi, două adolescente au fost acuzate că au furat un telefon mobil şi o cameră foto într-o discotecă, iar seria neagră pare fără de sfârşit. În tot acest timp, conducerea liceului, prima care ar fi trebuit să dea sancţiuni, a acţionat cu jumătăţi de măsură, adică doar a scăzut nota la purtare a elevilor implicaţi în scandaluri. Pe de altă parte, inspectorii şcolari spun că nu au ştiut nimic despre ce se întâmplă acolo pentru că nu i-a sesizat nimeni. Controale la această unitate nu au mai fost făcute de aproape doi ani, aşa că toate păreau bune şi frumoase, până când presa a semnalat ce se petrece acolo.
„Vina nu e a copiilor"
Singurul aspect negativ legat de comportamentul elevilor din liceu şi care a ajuns la urechile inspectorilor a fost cel al unui elev care a copiat la bacalaureat. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti care spun că în ultimii ani nu au fost anunţaţi că acolo s-ar petrece ceva în neregulă.
Dar de ce elevi ajung de la un liceu considerat bun, unde învaţă copii ai unor personaje cunoscute în mediile pilitic, economic şi chiar cultural, să fie implicaţi în astfel de scandaluri? Sociologul Alfred Bulai consideră că izvorul multor derapaje este chiar familia. „E o problemă legată de faptul că părinţii le dau o educaţie care favorizează astfel de comportamente. Vina nu e a copiilor, ci a unui tip de părinţi care au foarte mulţi bani. Ei bagă mii de euro în îmbrăcămintea unui c