Festivalul Internaţional de Literatură, cu tema „Despre ţara adoptivă“, debutează la clubul Muzeului Ţăranului Român din Capitală.
De la ora 18.00, Mircea Cărtărescu şi britanicul Paul Bailey vor dezbate despre ideea de patrie adoptivă - fie ea reală sau fictivă. Ajuns la cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB) se va desfăşura până vineri, 9 decembrie. „România a schimbat cursul vieţii mele de scriitor", mărturisea Bailey, nominalizat la prestigiosul Booker Prize, a cărui proză este încărcată de trimiteri la România.
Un britanic pasionat de România
Paul Bailey este cunoscut mai ales pentru romanul „Unchiul Rudolf", apărut anul trecut în româneşte. „Paul Bailey a adoptat, deja de 20 de ani, o ţărişoară din sud-estul Europei, despre care ni se spunea în manualele şcolare că ar avea forma unui peşte. Personajele sale, deşi împart pâinea amară a exilului, sunt români bântuiţi de fantomele trecutului", explică Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele FILB.
Pe de altă parte, continuă acesta, „cine are norocul de a vorbi cu Mircea Cărtărescu despre literatura americană va observa în ochii săi o lucire pe care doar adevărata pasiune o poate naşte". „Este şi aceasta o altă formă de adopţie, credem noi. Eşti adoptat de literatura pe care o iubeşti, şi o adopţi, la rândul tău, atunci când începi să scrii", mai spune Stănescu.
Invitaţi din Croaţa şi Irlanda
Până vineri, festivalul mai pune faţă în faţă şi alţi scriitori, dar şi manageri culturali străini şi români. Vor mai dialoga: scriitorul croat Roman Simic, care este şi director de programe al festivalului european „Short Story in Zagreb", şi irlandezul Declan Meade, editor al revistei „The Stinging Fly", fondator al editurii cu acelaşi nume, Lavinia Branişte, autorul bulgar Georgi Gospodinov, francezul Jean Mattern, Adina Rosetti (România) şi Mihail V