Consultanţii financiari de la Goldman Sachs au oferit primele previziuni cu privire la modul în care va evolua lumea în următorii doi ani, veştile nefiind îmbucurătoare, relatează Business Insider.
Echipa condusă de economiştii Francesco Garzarelli şi Dominic Wilson a prognozat cum se vor comporta pieţele, monedele, comerţul şi chiar cum vor evolua politicile băncilor centrale.
Estimările acestora oferă o imagine sumbră a Europei, alături de o contracţie şi mai mare a PIB-ului global faţă de predicţiile anterioare.
Creştere lentă în următorii doi ani pentru ţările dezvoltate
În continuare, economia globală va creşte lent, iar în unele cazuri vor exista evoluţii negative. Turbulenţele cauzate de măsurile de austeritate, care au redus cheltuielile guvernamentale, vor lovi Statele Unite ale Americii şi ţările dezvoltate din Europa. De asemenea, se vor înregistra scăderi ale profiturilor în sectorul privat, dar şi noi disponibilizări. Experţii Goldman Sachs susţin că ratele mari ale şomajului vor afecta sever forţa de muncă a ţărilor dezvoltate.
Pieţele emergente vor rămâne rezistente la provocări
Problemele cu care se confruntă economiile dezvoltate nu vor afecta şi pieţele emergente. Inflaţia va începe să scadă în acestea, în timp ce politicile economice se vor concentra pe prevenirea unei creşteri economice lente. Tendinţa este deja vizibilă de la sfârşitul anului 2011, Banca Populară a Chinei reducând deja cerinţele de rezerve cu 0,5% pentru cele mai mari instituţii naţionale.
Criza europeană va afecta creşterea globală
Criza care a cuprins Europa nu va dispărea la sfârşitul anului, ci va continua să afecteze negativ creşterea economică globală. Goldman Sachs reduce preziviunea de creştere a PIB-ului global cu 0,2% până la 3,2% pentru 2012. Lipsa unui plan european de acţiune va continua să aibă efecte negative asupra pieţ