E o enigmă pe care Gazeta o dezleagă după 36 de ani. Pentru că ”naţionala” ratase calificarea la Euro '76, Secţia de Presă a CC al PCR a interzis cotidianului Sportul să mai decerneze în '75 premiile din tradiţionala Anchetă de sfîrşit de an. Jurnaliştii, fără a mai apela şi la obişnuitul vot al cititorilor, l-au desemnat totuşi pe fostul internaţional stelist spre a păstra continuitatea Superlativelor.
Anul 1975 a fost unul special în istoria de 46 de ani a tradiţionalei Anchete GSP. Ion Dumitru apare pe locul 1, iar după el nu mai există nici un jucător nominalizat. E singura ediţie fără Top 5. Ce s-a întîmplat?
Foşti jurnalişti de la ziarul Sportul, între care Laurenţiu Dumitrescu şi Gheorghe Nertea, au dezlegat după 36 de ani enigma: "Echipa naţională a României ratase calificarea la Euro '76, iar campania preliminară se încheiase în decembrie 1975, cu 1-1 în Scoţia. Terminasem grupa, fără înfrîngere, pe locul doi, într-o serie cu Spania, Scoţia şi Danemarca. La Federaţie era însă deranj mare, selecţionerul Valentin Stănescu fusese demis, reprezentativa olimpică încasase un 0-4 cu Franţa în preliminariile JO '76. Cei de la Secţia de Presă a Comitetului Central al PCR au transmis conducerii ziarului Sportul să nu mai organizăm ancheta de sfîrşit de an. Cu toate astea, pentru a nu întrerupe tradiţia din 1966, noi, redactorii, am stabilit de comun acord să-i acordăm trofeul de cel mai bun fotbalist român lui Liţă Dumitru". Nici un cuvînt, nici o fotografie însă în "Sportul" despre premierea secretă, pentru care nu s-a mai apelat la voturile obişnuite ale cititorilor!
"Pe Dobrin trebuiau să-l marcheze trei oameni"
Fostul internaţional, în vîrstă de 61 de ani, ţine la fel de mult la trofeul din '75 ca la primul cîştigat, în '73: "Ştiu că am fost declarat cel mai bun fotbalist român şi atît! Îmi amintesc că în decembrie mă operasem la m