Alternativa propusă în acest an de meșteri populari, designeri și artiști plastici, veniți cu decorațiuni, haine și cosmetice în Ploiești, este a unui Crăciun ecologic și nostalgic, ca în căsuța de la țară a bunicilor.
Pentru prima dată în ultimii ani, centrul Ploieștiului nu mai este ocupat de tarabele insalubre ale comercianților care vindeau bibelouri, obiecte kitsch și decorațiuni cu inimioare, îngerași sau chipuri de maneliști pe post de cadouri pentru Crăciun. În această iarnă, „asediul" Parcului Nichita Stănescu, din buricul târgului, aparține exclusiv designerilor, sticlarilor, meșterilor populari sau unor prahoveni care și-au descoperit întâmplător pasiunea pentru frumos.
Instalați confortabil în căsuțe de lemn, aceștia au venit la Ploiești din toată țara și vor „staționa" în oraș până în Ajunul Crăciunului. Oferta este extrem de variată, și chiar ploieștenii cu portofele mai subțiri au de unde alege un cadou unic, lucrat cu trudă și pasiune, pentru cei dragi.
Globuri din rochia de mireasă
Doamna Emilia, de exemplu, a „furat" meserie de la fiica sa, Ana-Maria care a început, în urmă cu doi ani, să lucreze bijuterii din pastă fimo. La început a ajutat-o, dar foarte repede a început să confecționeze singură podoabele. Pentru târg a lucrat 12-14 ore pe zi, în ultimele trei săptămâni.
„Am lăsat acasă bijuteriile și am venit doar cu obiecte specifice Crăciunului, globuri, ghirlande și decorațiuni", spune ploieșteanca. În căsuța de povești a femeii găsești brăduți, stele și patine din pâslă, globuri lucrate în tehnica origami din material textile, dar și multe alte lucruri în care și-a pus o parte din suflet și din viață. „O parte din globuri sunt decorate cu bucăți din rochia mea de mireasă sau din rochia Anei-Maria de la cununia civilă. Sunt foarte speciale", spune artista.
Click pe imagini pentru imagini de