Beijingul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de posibilitatea izbucnirii unor revolte sociale pe fondul încetinirii creşterii economice, informează Financial Times. Responsabilul pentru securitate naţională pune presiuni asupra oficialilor pentru a se pregăti să facă faţă eventualelor "efecte negative de pe piaţa economică".
Zhou Yongkang a avertizat oficialii că trebuie implementate măsuri de management social, cum ar fi cenzura materialelor difuzate pe internet, gestionarea manifestărilor violente, pentru un sistem social mult mai sigur.
"Este o sarcină urgentă să ne gândim cum să gestionăm o politică socială eficientă, în acord cu toate caracteristicile economiei capitaliste chineze", a declarat Yongkang în cadrul unui seminar de inovare a politicilor sociale. "Chiar dacă ne confruntăm cu efectele negative ale economiei de piaţă, nu avem implementat un sistem de gestionare eficientă a mecanismului social", a adăugat Zhou Yongkang, care îndeamnă oficialii să renunţe la politicile "vanitoase" care atrag mai degrabă furia societăţii, decât soluţionarea problemelor.
Declaraţiile îngrijorătoare au fost publicate de agenţia de ştiri Xinhua, la doar o săptămână de la constatarea unei scăderi considerabile a producţiei Chinei, a facilităţii de creditare precum şi apariţia a două manifestări violente. În ultimele luni a fost sesizată o creştere a neliniştii sociale generate de tensiunile economice, cum ar fi temerile angajaţilor în legătură cu dezorganizarea de pe piaţa muncii, ca urmare a trecerii de la sistemul de producţie pe bandă la industrii mai creative şi mai inovatoare.
Motive de protest în China
Muncitorii din Shanghai s-au confruntat cu forţele de ordine săptămâna trecută în timpul unei greve a unui producator de electronice din Singapore, ca urmare a pierderii locurilor de muncă pe fondul reorientării companiei. Tensiunea s-a răspân