Ţara noastră va putea exporta carne de porc pe teritoriul Uniunii Europene (UE), începând de la întâi ianuarie 2012, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii.
"Am confirmarea de la Comisie că se va ridica restricţia de export a cărnii de porc în UE. M-a sunat şi comisarul pe agricultură Dacian Cioloş să-mi confirme acest lucru. Comunicarea este făcută de la Bruxelles, mai este de realizat doar partea de birocraţie. Vom primi şi în scris această informare. Este un lucru extraordinar, aşteptăm de mult această veste. În adoptarea acestei hotărâri au avut un rol important şi crescătorii, şi asociaţiile profesionale, şi misiunea noastră la Bruxelles, şi comisarul Cioloş".
Ministrul Tabără ne-a spus, ieri, că ridicarea acestei restricţii va conduce atât la relansarea pieţei cărnii de porc, cât şi la o creştere a valorii adăugate în sectorul cerealelor, care se va regăsi într-o balanţă comercială pozitivă în domeniul produselor alimentare: "Am fost tributari ani de zile importurilor de carne de porc, pentru că altfel nu puteam exporta mezeluri. Importăm 35-37% din necesarul de carne de porc. Faptul că vom putea exporta acest produs pe teritoriul Uniunii Europene va fi un avantaj şi pentru relaţia noastră cu ţările terţe UE, care ne penalizau pentru acest handicap pe care îl aveam".
Valeriu Tabără a spus că ţara noas-tră va exporta pe pieţele UE zeci de mii de tone de carne de porc anual, începând de anul viitor.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti pe piaţa europeană au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelun-gească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
Ministrul