Acordarea rapidă a primului ajutor este posibilă datorită dotării unităţilor de primire urgenţe cu aparatură de ultimă generaţie. Se preconizează că fiecare persoană va utiliza măcar o dată în viaţă numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Un astfel de număr trebuie apelat doar atunci când este pusă în pericol viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, referindu-ne doar la situaţiile care vizează sănătatea. În funcţie de situaţie, primul ajutor se acordă de către una dintre aşa-numitele agenţii specializate de intervenţie, de exemplu, Poliţia, Pompierii, SMURD, Ambulanţa şi Jandarmeria.
„În ultimii ani, sistemul medical de urgenţă a făcut paşi uriaşi atât la nivel prespitalicesc (SMURD, Ambulanţă), cât şi la nivelul unităţilor de urgenţă. Prin programul de reabilitare, început în anul 2007 şi încheiat anul acesta în februarie, unităţile de primire urgenţe au fost dotate cu cele mai bune echipamente: tărgi, aparate de monitorizare a funcţiei cardiace, dispozitive pentru managementul căilor aeriene etc", explică Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti şi purtător de cuvânt la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
De asemenea, datorită accesului la investigaţii paraclinice (ecografii, computer tomograf), se poate realiza evaluarea rapidă a stării bolnavului.
Salvarea vine în circa opt minute
Pentru acordarea primului ajutor în cel mai scurt timp, persoana care apelează 112 trebuie să răspundă cât mai clar la întrebările operatorului. Acesta va adresa un set de întrebări standard: „Ce urgenţă aveţi? Unde este urgenţa? Unde vă aflaţi? De la ce număr de telefon sunaţi? Şi cum vă numiţi? ". „Pentru cazurile grave care necesită o ambulanţă SMURD, de la preluarea apelului de către operator şi până la plecarea pe teren a unei ambulanţe de reanimare trec în medie trei minute. Iar dacă evenimentul s-a petrecut pe raza Bucureşti-Ilf