Oare, dacă USL va ajunge la putere, vom vorbi despre „intelectualii lui Ponta (sau Antonescu)“?
O relativă coincidenţă face să fi apărut nu demult două cărţi sau, mai exact, două culegeri de texte „adversare“ sau poate mai curând complementare: una, îngrijită de Cristian Pătrăşconiu, se numeşte Noua şcoală de gândire a dreptei (care continuă volumul ieşit anul trecut, Repere intelectuale ale dreptei româneşti), Humanitas, 2011; cealaltă carte, numită Critic Atac, apărută la Editura Cartier, e o antologie de texte a „noii generaţii“ de stânga, publicate, iniţial, pe site-ul cu acelaşi nume.
Primul volum dintre cele menţionate este (ca şi Reperele intelectuale) o suită de interviuri cu personalităţi ce s-au afirmat la dreapta sau s-au recunoscut mai curând la dreapta. Unii dintre aceştia au fost sau sunt miniştri (Monica Macovei, Teodor Baconschi, Ionuţ Popescu), alţii sunt parlamentari sau eurodeputaţi (precum Sever Voinescu sau Traian Ungureanu). Nu lipsesc foştii consilieri sau actualii consilieri prezidenţiali (Sebastian Lăzăroiu, Cătălin Avramescu), dar, bineînţeles, sunt şi dintre aceia care activează în cadrul unor organisme nonguvernamentale (precum Sorin Ioniţă sau Cristian Ghinea) ori prezenţe publice de alt gen (Mihail Neamţu, Cosmin Alexandru).
Cei de la Critic Atac (unii bine cunoscuţi în publicistică, alţii mai puţin), precum Vasile Ernu, Cristi Rogozanu, Alexandru Matei, Victoria Stoiciu, Dan Ungureanu, Alex Cistelecan, Ciprian Mihali, Gabriel Chindea, Veronica Lazăr, Iulia Hasdeu etc., nu au (încă) „slujbe“. E aici un aspect la care mă voi referi imediat. Deocamdată, notez că mă simt apropiat de mulţi dintre cei din Noua şcoală a dreptei (am avut de altminteri o contribuţie în volumul Repere intelectuale ale dreptei româneşti). Pe de altă parte, salut cu simpatie şi interes şi volumul „advers“: avem aici un grup consistent de in