Statul nu este un partener de afaceri corect, sunt de părere afaceriștii din construcții. Toți au de reproșat câte ceva modalității în care se desfășoară licitațiile, fie ele pentru proiecte finanțate din fonduri europene sau de la bugetul de stat. Sursa: Arhiva EVZ
Probleme sunt în întreg sistemul de achiziții publice. ”Caietele de sarcini pot fi contestate, se se impun unele condiții discriminatorii, calitatea documentației lasă de dorit”, a declarat, pentru EVZ, inginerul Mircea Bulboacă, președintele grupului CON-A. Potrivit acestuia, statul nu este un partener de afaceri corect, care să joace după reguli clare și care să-și respecte angajamentele de plată în fața constructorilor.
”Este foarte greu să iei o lucrare, pentru că unele sunt aranjate. Cerințele din caietele de sarcini îngrădesc participarea unor firme care pot realiza lucrarea respectivă”, a precizat acesta. De fapt, de organizarea unor licitații ”cu dedicație” de plâng majoritatea constructorilor. Reprezentanții unei firme care realizează lucrări la mai multe clădiri civile din Argeș se plâng de aceleași probleme: caiete de sarcini realizate neprofesionist, includerea unor condiții părtinitoare și întârzierea plăților.
Și Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO (Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii) identică mai multe nereguli atunci când vine vorba de derularea licitațiilor. În ceea ce privește blocarea a circa 1.400 de proiecte la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) deoarece instituția nu are oameni să controleze documentaţiile de atribuire. plosceanu afirmă că ANRMAP are o problemă structurală, organizatorică în a face față acestor tuturor solicitărilor.
”Noi întotdeauna am cerut fluidizarea procesului de achizii publice”, a declarat Plosceanu. Reprezentantul ARACO nu vede nimic rău în realizarea de con