Teologii şi medicii îi dau dreptate preotului, care a respectat atât regulile bisericeşti, cât şi pe cele medicale. În Liturghier, cartea bisericească după care preoţii îşi fac slujbele, se menţionează că slujba de duminică nu poate fi oprită.
Un caz mai puţin obişnuit s-a întâmplat duminică, în Biserica „Învierea Domnului", din Bacău. Un bărbat, care a venit cu soţia să asculte Liturghia, a făcut infarct în timpul slujbei. Primul ajutor, până la venirea SMURD-ului, i-a fost acordat de un medic aflat la slujba religioasă. Deşi acţiunile de salvare, făcute în biserică, au durat peste o oră, preotul paroh Petru Dinu nu a oprit nicio clipă slujba, iar persoana decedată a rămas în acelaşi loc până la venirea procurorilor.
Citeşte şi: Un bărbat a decedat la biserică, în timpul slujbei. Preotul a continuat liturghia
O mie de credincioşi au asistat la Liturghie şi la acţiunile de salvare
Preotul Petru Dinu, de la Biserica „Învierea Domnului" din Bacău, a trăit cu speranţa, în timp ce oficia Liturghia, că Vasile Răzlog, de 58 de ani, va supravieţui. Cei aproape o mie de credincioşi prezenţi în biserica au asistat, în acelaşi timp, la încercările de resuscitare dar şi la Liturghie. „Omul avea probleme de sănătate, a mai avut doua preinfarcturi şi de curând a fost dat în şomaj, ceea ce i-a produs multă supărare. În biserică era şi soţia, dar şi medicul Florica Capătă, care i-a acordat primul ajutor, pâna la venirea ambulanţei. Nu aveam voie să opresc slujba, scrie în cărţile sfinte", a spus preotul Dinu.
Medicul Florica Capătă i-a făcut masaj cardiac şi respiraţie gură la gură până la venirea echipajului SMURD. „Ambulanţa a venit foarte repede. Au încercat încă o oră să-l resusciteze, dar nu s-a mai putut face nimic. În cazul unui preinfarct, bolnavul nu trebuie mişcat. Şi nu ajuta cu nimic dacă se oprea slujba", ne-a spus medicul Florica Capătă.