ProCredit Bank, un jucător de talie mică specializat pe nişa afacerilor micro şi a producătorilor agricoli, a raportat un profit conform standardelor româneşti de contabilitate (RAS) de 3,5 mil. euro după nouă luni din 2011.
Banca înregistrase pe parcursul anului trecut o pierderă netă de 3,4 mil. euro, dar conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS), care sunt mai puţin restrictive în ceea ce priveşte constituirea provizioanelor de risc.
ProCredit a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la un număr de 80.000 de clienţi după ce a acordat în perioada septembrie 2010-septembrie 2011 credite de 31 mil. euro în sectorul afacerilor micro. Finanţările acordate în agricultură au însumat 53,5 mil. euro în aceeaşi perioadă.
"După o perioadă dificilă pe care am traversat-o începem să vedem din nou rezultate promiţătoare, datorate cu precădere abordării clienţilor mici şi mijlocii, către care ne îndreptăm serviciile. Anul acesta am reuşit să păstrăm calitatea portofoliului de credite şi să creştem pe segmentul nostru ţintă", a declarat Andreea Enache, director divizia persoane juridice.
Depozitele atrase de la clienţi s-au majorat cu 34% faţă de luna septembrie 2010 şi au ajuns la echivalentul a 172 mil. euro. Pentru o asemenea creştere net superioară pieţei banca a fost nevoită să plătească dobânzi generoase la depozite, de până la 4,2% la euro şi 7% la lei.
ProCredit Bank este controlată de holdingul german cu ProCredit, dar în acţionariatul băncii se regăsesc şi instituţii financiare internaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale.
ProCredit se situa la sfârşitul anului trecut pe locul 29 în sistemul bancar local, cu o cotă de piaţă de circa 0,3%. Activele bilanţiere ale băncii ajungeau la 230 de milio