Bursa de valori de la Atena este, de departe, campionul mondial la pierderi anul acesta. În primele 11 luni ale acestui an, indicele general al Athens Exchange a pierdut nu mai puţin de 53,2% din valoare, scădere fără precedent în istoria bursei. Având în vedere că până la sfârşitul anului au mai rămas aproximativ 20 de şedinţe de tranzacţionare, situaţia nu se va schimba, scrie publicaţia elenă Ekathimerini.
Pierderile de pe bursa ateniană vin în contextul în care Grecia a dat fiori anul acesta pieţelor, apropiindu-se ameţitor de faliment din cauza intensificării crizei datoriilor suverane. Investitorii au penalizat crunt băncile greceşti, care au cea mai mare expunere la datoriile suverane ale Greciei. Aceste datorii echivalează în prezent cu 162% din PIB.
De la începutul anului, acţiunile băncilor elene au scăzut în unele cazuri cu aproape 90%. Titlurile EFG Eurobank au pierdut în valoare 88% pe bursa de la Atena, iar cele ale Alpha Bank au scăzut cu 83,2%. Valoarea acţiunilor National Bank of Greece s-a redus cu 68,3%.
De la izbucnirea crizei financiare din Grecia, cele 265 de companii listate la Atena au eliminat peste 19.000 de locuri de muncă.
Luna trecută, Institutul pentru Finanţe Internaţionale, cel mai influent grup de lobby al instituţiilor financiare, a convenit cu Grecia şi liderii europeni asupra unei "perieri" de 50% a datoriilor elene pentru a conduce statul pe un drum mai solid spre solvabilitate, scrie agenţia Thomson Reuters. Mulţi analişti se tem că băncile greceşti s-ar putea confrunta cu pierderi de 16 miliarde de euro din acest periaj. Premierul elen din acea perioadă George Papandreou a declarat că băncile cu probleme ar putea fi "temporar" naţionalizate.
În pofida planurilor de salvare stabilite de liderii europeni, tendinţa randamentelor obligaţiunilor greceşti este de a creşte, ceea ce sugereaz