Autorităţile din capitala Lituaniei, Vilnius, au găsit o soluţie nouă la problema cerşetorilor. Să-i amendeze pe cei cărora li se face milă de cerşetori şi le oferă bani.
Vilnius are aproximativ 10.000 de persoane care locuiesc pe străzile oraşului şi care stau la mila trecătorilor. Pentru a descuraja cerşetoria, autorităţile au decis amenzi nu doar pentru cei care stau cu mâna întinsă, dar şi pentru cei care dau bani, anunţă cnsnews.com.
Astfel, trecătorii miloşi riscă să rămână fără 500 de euro dacă sunt prinşi de forţele de ordine.
Autorităţile mai spun că le oferă deja persoanelor fără adăpost, ori celor foarte sărace, adăposturi şi programe sociale. Însă, cerşetorii preferă să iasă pe stradă pentru că banii se câştigă mult mai uşor şi fără efort.
La o populaţie de peste 580.000 de persoane, cei 10.000 de oameni ai străzii clasează capitala Lituaniei în topul oraşelor cu cei mai mulţi cerşetori din Europa. La Paris, spre exemplu, ultimul recensământ arată aproximativ 5.000 de vagabonzi, dintre care 50% francezi, iar restul din alte ţări.
Cerşetoria, un drept al omului?
Măsura luată de autorităţile din Vilnius a atras, imediat, critica grupurilor care militează pentru drepturile omului. Reprezentanţii acestora susţin că "cerşetoria este un drept al omului". Linas Kukuraitis, directorul filialei din Lituania a organizaţiei Caritas spune că "cerşetoria a existat încă dinainte ca oraşele să prindă formă. Au fost, de la început, cei care au cerut şi cei care au dat". Acesta mai subliniază că măsura, adoptată chiar la început de iarnă, îi va afecta foarte mult pe cei săraci.
La rândul său, Henrikas Mickevicius, directorul Institutului de Monitorizare a Drepturilor omului, din Vilnius, a spus că nu se va conforma noii legi. "Nu voi renunţa la a da bani cerşetorilor şi-i voi încuraja şi pe alţi