Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au căzut de acord că membrii Europei au nevoie de reguli mult mai drastice, pentru a nu se mai ajunge într-o situaţie de criză extremă, cum este cea din prezent. Sursa: REUTERS
Liderii Germaniei şi Franţei, cele două mari puteri economice europene, au căzut de acord, ieri, la Paris, că este nevoie de reguli stricte pentru membrii zonei euro, aşa încât "Europa să nu mai ajungă niciodată în situaţia în care se află acum".
Concluzia de ieri a cuplului Merkel-Sarkozy a echivalat totodată cu o recunoaştere a greşelilor anterioare, a faptului că, la nivel european, supravegherea a fost extrem de slabă, ceea ce a condus la adâncirea în criză a economiei de pe continent.
Scăparea de sub control a cheltuielilor a generat datoriile publice imense care ameninţă acum statele cu intrarea în incapacitate de plată, Italia fiind în ultimele zile statul-problemă al zonei euro.
Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, au ajuns la concluzia că este nevoie de schimbări radicale, iar tratatul Uniunii Europene trebuie revizuit.
Controlul asupra execuţiei bugetare a statelor zonei euro ar trebui să fie mult mai strict, iar depăşirea ţintei de deficit bugetar convenită la nivelul UE, de 3% din produsul intern brut, trebuie sancţionată.
Bugete construite sub supravegherea UE
Deocamdată nu se cunosc detaliile măsurilor convenite de cei doi lideri europeni. Mai multe noutăţi vom afla astăzi, când aceştia vor trimite o scrisoare comună preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, în care vor prezenta concluzia discuţiilor.
Cert este că în jurul propunerii celor doi se vor purta dezbaterile summitului care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles şi care este considerat vital pentru viitorul monedei euro şi al zonei unice. În ce ar putea consta noul model de guvernanţă? @N_P