Fenomenul "bacha posh” este la ordinea zilei în Afganistan. De ruşine că nu au un moştenitor, familiile afgane aleg să îşi îmbrace, ultima fetiţa născută, în băieţel. New York Times a realizat un amplu reportaj despre un fenomen răspândit în Afganistan, despre care însă nimeni nu vrea să vorbească. Mirarea jurnaliştilor americani a fost cu atât mai mare cu cât prima persoana, care a recunosc că este adeptă a tradiţiei bacha posh a fost o persoană publică, Azita Rafaat, una dintre cele 68 de femei din Parlamentul afgan.
Mehran Rafaat este o fetiţă veselă, de doar 6 ani, plină de viaţă, căreia îi place să fie în centrul atenţiei. Azita îşi iubeşte toate cele trei fete la fel de mult. Dimineaţa însă, în timp ce surioarele ei mai mari se îmbracă în hainele tradiţionale purtate de tinerele afgane, Mehran se îmbracă în hainele purtate de băieţi. Tunsă scurt, nimeni nu ar bănui că, de fapt, Mehran este o fetiţă. Rudele familiei Rafaat nu o numesc pe Mehran nici fetiţă, nici băieţel, îi spun doar "bacha posh”, care, în traducere din Dari, înseamnă "îmbrăcat ca un băiat”. Indiferent de etnie, pătură socială, educaţie, războaie, guverne sau zonă geografică, fenomenul ”basha posh” a reuşit să supravieţuiască timp de mai multe secole în Afganistan. Motivele sunt multiple: nevoi economice, presiune din partea societăţii de a avea un moştenitor în familia, sau doar din superstiţie. Un bacha posh are dreptul la educaţie, la şansa de a lucra în afara casei şi a de a-şi escorta surioarele pe stradă. Cât de mult va afecta psihic viaţa copilului această schimbare nu pare să intereseze pe nimeni.
"Nu aştept să mă înţelegeţi”
Azita Rafaat vorbeşte deschis despre alegerea ei. "În lumea afgană, oamenii mai puţin educaţi au impresia că femeile pot stabili dinainte de naştere sexul copilului. Astfel, dacă năştem fetiţe suntem condamnate de societate. Sunt conştient