Sorin Mavru are nu mai puţin de 48 de atelaje de vânătoare, landouri, cupeuri, care au aparţinut unor familii nobiliare şi case regale din toată Europa. Sorin Mavru are o poveste de succes. În anii ’90, a plecat în lumea largă şi s-a stabilit în Suedia, unde, graţie unei idei inspirate, a făcut bani.
Până aici, povestea sa este aidoma celor altor multor români. Ceea ce îl individualizează însă este modul original în care se bucură de posibilităţile sale materiale: colecţionează trăsuri din epoca victoriană şi creşte cai din rasa Appaloosa. Colecţia sa numără nu mai puţin de 48 de trăsuri din perioada anilor 1600 - 1900, iar unul dintre caii săi a luat chiar premiul I la Royal London Show.
Armonie între modern şi vintage
Pe omul de afaceri l-am cunoscut la sediul firmei sale din Galaţi (unde îşi desfăşoară o parte din activitate, atunci când revine în ţară), aflat undeva în spatele Portului Docuri.
Am intrat într-o hală modernă în care se aflau expuse mai multe trăsuri. Apoi, atenţia ne-a fost atrasă de o uriaşă pictură murală înfăţişând evoluţia mijloacelor de transport pe roţi, tablou la care au lucrat câţiva cunoscuţi artişti plastici gălăţeni. O modernă scară în spirală cu balustradă din crom ne duce într-o încăpere din sticlă în care toate obiectele au valoare istorică: mobilier Biedermeyer, ceasuri cu pendul, timone ale unor corăbii, o pianină veche de două sute de ani.
„Prima mea pasiune a fost navomodelismul, care mi-a adus multe satisfacţii. În 1989, am luat locul I, la Bucureşti, la un concurs, cu nişte micromachete, bărci de salvare, de trei milimetri, vopsite în două culori, pe care le-am realizat sub lupă. Acela a fost momentul de început al pasiunii mele pentru obiecte deosebite", mărturiseşte Sorin Mavru.
În urmă cu 18 ani, a emigrat în Suedia, unde a înfiinţat un lanţ de spălătorii auto, activitate care i-a perm