Principalele federații sindicale olandeze au anunțat weekendul trecut că se vor dizolva și reorganiza într-o uniune sindicală nouă pentru a încerca să rezolve o lungă dispută asupra pensiilor care a paralizat mișcarea sindicală olandeză pentru marea parte a anului curent.
Mișcarea surprinzătoare este un semn că criza economică și schimbările drastice pe piața muncii forțează schimbări în sistemul tradițional sindical olandez, mult admiratul „model polder”, arată publicația financiară „Financial Times”.
După zile de negocieri intense la un hotel de țară, principalele două federații sindicale olandeze, FNV și FNVBondgenoten, au aunțat, pe neașteptate, că se vor dizolva și se vor reforma sub un nou nume, „Noua mișcare laburistă”. Cele două organizații au intrat într-o aprigă dispută vara trecută în urma unui acord asupra pensiilor naționale, acord negociat de Agnes Jongerius, liderul controversat al FNV.
Conform modelului polder, salariile naționale precum și înțelegerile cu privire la beneficiile de muncă dintre angajați și angajatori sunt subiectul negocierii dintre principalele sindicate și grupurile de angajatori, după care sunt ratificate de guvern. Sistemul este considerat, de multă vreme, drept un model internațional pentru echilibrarea siguranței locului de muncă și a nevoilor industriei, și este creditat, parțial, pentru rata scăzută de șomaj din Olanda, chiar și după izbucnirea crizei.
Dar, la fel ca și alte mișcări sindicale din lume, modelul polder olandez a suferit presiuni pentru a se adapta unei economii globale, din ce în ce mai competitive și cu o forță de muncă mult mai flexibilă. Criza sindicală a izbucnit anul acesta când fondurile de pensii au fost afectate de criza financiară prelungită, forțând sindicatele să renegocieze contractele de pensii.
Agnes Jongerius, liderul FNV, a negociat un nou acord de pensii, în ac