Decizia agentiei de rating Standard&Poor's de a lua in calcul retrogradarea ratingului a 15 membri ai zonei euro - printre care Germania si Franta - a determinat reactii variate in Europa, insa majoritatea analistilor sunt de acord cu faptul ca aceasta amenintare ar putea contribui la un acord intre europeni.
Cancelarul german, Angela Merkel, al carei guvern se bucura de cel mai stabil rating de tara, a respins miscarea afirmand ca "ceea ce face o agentie de rating este treaba si raspunderea agentiei", informeaza Financial Times.
Totusi, ministrul de finante german, Wolfgang Schauble, considera ca aceasta amenintare din partea agentiei de rating ar putea avea efectul benefic al obtinerii unui acord care sa trateze actuala criza economica.
Si secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner, a marit, de asemenea, presiunea pe liderii europeni pentru a se obtine un acord in cadrul summitului care va avea loc vineri.
Anuntul S&P a avut efecte destul de puternice in pietele financiare, anuland cresterile de luni.
Titlurile de stat franceze au inregistrat cea mai puternica scadere, ca urmare a anuntului. Din acest motiv, anuntul S&P a fost criticat si de catre bancherii centrali, aratandu-se ca agentia ia in calcul mai mult motive politice decat economice pentru aceste decizii.
Anuntul a fost cu atat mai ciudat cu cat Germania si-a scazut semnificativ deficitul bugetar instituind, totodata, prin Constitutie, o modalitate de limitare a imprumuturilor de stat, masura care va fi implementata in toata Uniunea.
Decizia agentiei de rating Standard&Poor's de a lua in calcul retrogradarea ratingului a 15 membri ai zonei euro - printre care Germania si Franta - a determinat reactii variate in Europa, insa majoritatea analistilor sunt de acord cu faptul ca aceasta amenintare ar putea contribui l