Câţiva supravieţuitori ai atacului care a provocat intrarea Americii în al Doilea Război Mondial şi familiile lor se vor aduna astăzi pe Muntele Diablo (din California) pentru a comemora evenimentul.
Ceremonia aniversară din acest an va fi ultima pentru Asociaţia Supravieţuitorilor de la Pearl Harbor, o organizaţie fondată în 1958, care se va desfiinţa la sfârşitul acestui an deoarece s-a diminuat, iar membrii săi au îmbătrânit. Organizaţia nu mai are suficienţi veterani. „E copleşitor. Copiii vin să-ţi strângă mâna şi îţi cer să vorbeşti despre război", spune unul dintre veterani, John Egan, care era pe nava USS San Francisco pe 7 decembrie 1941. Vasul tocmai andocase şi descărcase muniţia. „Iadul s-a dezlănţuit. Nu aveam arme să tragem", îşi aminteşte el. Click pe foto pentru a vedea o scurtă istorie a evenimentelor
„M-au aruncat pe grămada de cadavre"
„Când bomba de 680 de kilograme a lovit nava, ceva s-a desprins şi m-a lovit în cap", povesteşte un alt veteran, Ben Smith (91 de ani), din Pittsburg (California). El se afla pe nava USS Arizona, a cărei magazie de muniţie a explodat sub bombardament. „Un grup de pompieri şi salvatori au venit şi au crezut că sunt mort, aşa că m-au aruncat pe grămada de cadavre", a povestit el pentru presa americană. Când a fost emisă alarma de abandonare a navei, morţii au fost aruncaţi peste bord. Smith şi-a revenit când a ajuns în apă. „M-am gândit că nu trebuia să fiu acolo, aşa că am ieşit imediat", a spus el.
Smith a fost unul dintre cei trei supravieţuitori de la staţia sa de transmisie, unde lucrau 25 de oameni. Câţiva veterani ai atacului de la Pearl Harbor şi famillile lor se vor aduna astăzi pe Muntele Diablo (în California), unde va fi aprins un far.
Farul - pe care compania Standard Oil îl instalase în 1932 pentru a ghida navigaţia - a fost închis după atacul de la Pearl Harbor, ca m