În comuna Luncavița, în ziua de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, încep Sărbătorile Moșoaielor, care se încheie pe 6 ianuarie, de Bobotează. Astăzi, pe străzile satului încep să se adune moşoii şi moşoicuţele, care sună clopotele.
Moşoii au talăngi mari, mască din tărtăcuță (cătrună), coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână. Moşoicuțele au clopoţei mici (cioi), mască din tărtăcuță cu piele de iepure, coarne de căprioară, cojoace scurte.
În fiecare seara până noaptea târziu se aud clopotele lor. În timpul acesta se constituie cetele, iar colindătorii repetă colindele la fiecare casă.
Click pe poze pentru fotogalerie!
În seara de Ajun, moşoii și moşoicuțele ies la defilarea din centrul comunei. Mii de oameni vin să admire dansul moşoilor, iar cei plecați din localitate se întorc acasă pentru această zi specială. Cetele se înscriu la primărie, iar la sfârşitul defilării se urcă pe scenă şi colindă. Apoi colindă în toată comuna: Luncavița și Rachelu. Se colindă până pe 6 ianuarie, când, după întrecerea cailor, moşoii colindă până seara târziu.
Ansamblul Moşoaiele al Comunei Luncavița este intens solicitat în aceasta perioadă. De-a lungul anilor au fost la toate televiziunile, la spectacole naţionale, au reprezentat România la manifestări internaţionale. Moşoiul este marcă înregistrată a Comunei Luncavița şi un simbol al judeţului Tulcea.