Procuratura anticorupţie a fost sesizată referitor la legalizarea înregistrării unui şir de preparate medicamentoase.
Procurorii de la Chișinău au stabilit că ordinul Ministrului Sănătăţii care permite pătrunderea pe piaţă a medicamentelor necalitative crează premise de vânzare a medicamentelor importate, majoritatea din India, Siria, Vietnam și China, în lipsa rezultatelor controlului de laborator.
În cadrul controlului procurorii au stabilit că, potrivit legislaţiei, pentru a verifica calitatea medicamentelor care intenţionează a fi înregistrate în republică pentru ulterioara plasare pe piaţa farmaceutică a ţării, acestea urmează a fi trecute prin Laboratorul pentru Controlul Calităţii Medicamentelor a Agenţiei Medicamentului care va aprecia inofensivitatea preparatelor, anunță serviciul de presă al procuraturii.
Astfel, potrivit respectivului ordin, pot fi plasate spre consumul cetăţenilor medicamente fără a fi testate şi verificată calitatea acestora.
Procurorii invocă încălcarea flagrantă a Legii cu privire la medicamente, Regulamentul privind procedura de autorizare de punere pe piaţă a produselor medicamentoase şi altor produse de uz uman şi a Legii ocrotirii sănătăţii.
În contextul abaterilor grave de la rigorile legii, Procuratura Generală a înaintat în Curtea de Apel Chişinău o cerere privind declararea nulităţii ordinului Ministerului Sănătăţii „cu privire la procedura de autorizare de punere pe piaţă a produselor medicamentoase de uz uman" pe care îl consideră ilegal.
Curtea de Apel Chişinău însă a scos de pe rol cererea Procuraturii Generale, procurorii atacând prin recurs la Curtea Supremă de Justiţie încheierea Curţii de Apel.
Miercuri, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul Procuraturii Generale şi a dispus reexaminarea cererii procurorilor de către Curtea de Apel Chişinău într-un nou complet de judecată.