Cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au declarat ca emiterea de eurobonduri nu reprezinta solutia pentru rezolvarea crizei. Liderii europeni vor sa schimbe Tratatele de la Lisabona, insa Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa intervina inainte ca acest lucru sa se intample, in conditiile in care problemele financiare ale unor tari precum Italia si Spania se agraveaza pe zi ce trece.
Banca Centrala Europeana poate face mai mult pentru a furniza lichiditati pe piata bancara, a declarat Ewald Nowotny, membru in consiliul director, citat de Bloomberg.
"Putem face mult mai multe lucruri pentru a rezolva problema lichidatilor, iar, in viitor, vom lua mai multe masuri in aceasta privinta", a mentionat Nowotny, care, insa, nu a vrut sa dea mai multe detalii.
Rezerva Federala a SUA si cinci alte banci centrale, printre care si BCE, au redus, saptamana trecuta, costul de accesare a fondurilor de urgenta in dolari, pe masura ce cresteau tensiunile de pe pietele financiare europene.
"Cea mai mare provocare cu care ne confruntam acum este sa oprim criza finantelor publice sa conduca la o criza a pietelor financiare si sa ne trezim intr-o spirala continua", a explicat Nowotny.
"Am observat ca Germania nu prea are incredere in BCE. Este normal sa adoptam niste masuri care sa nu izoleze cea mai mare economie europeana", a conchis acesta.
BCE trebuie sa intervina urgent
Merkel si Sarkozy au hotarat ca vor schimba tratatele Uniunii Europene (UE). Insa acest proces va dura mai multe luni pana sa se concretizeze, in timp ce agentia Standard & Poor's a trimis avertizari ingrijoratoare, amenintand ca va scadea ratingul a 15 tari, fapt ce a afectat imediat pietele.
In aceste conditii, BCE ar putea sa fie nevoita sa inceapa o operatiune ampla de