Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 1% într-o piaţă în care investitorii au urmat linia descendentă a burselor externe şi au introdus mai multe ordine de vânzare, în special pentru acţiunile SIF-urilor, care au coborât cu până la 4,6%.
Directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities Adrian Tod crede că majoritatea investitorilor care vizează acţiunile SIF-urilor încă păstrează titlurile respective în portofoliu, deşi încep să îşi piardă răbdarea după amânările repetate a dezbaterii proiectului de creştere ale pragului de deţinere de la 1% la 5% din titluri.
"Din păcate amânarea luării unei decizii în privinţa creşterii pragului la SIF-uri nu a fost primită prea bine de către investitori. Probabil că acesta ar fi fost singurul stimul care ar mai fi putut dinamiza bursa pe final de an, în lipsa altor evenimente majore care să poată mişca piaţa. Spre exemplu, am avut creştere economică foarte bună în al treilea trimestru, însă piaţa nu a reacţionat. Probabil că majoritatea investitorilor au luat poziţii long (în care estimează că preţurile vor creşte -n. red.) pe SIF-uri, iar acum aşteaptă o decizie, fie pozitivă, fie negativă, pentru a decide ce au de făcut", a declarat Tod.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB au plasat încă de la deschidere ordine de vânzare la preţuri în scădere uşoară, după ce bursele externe au coborât, influenţate de avertismentul S&P că ar putea reduce ratingurile a 15 ţări din zona euro. La finalul şedinţei, acţiunile SIF-urilor consemnau scăderi cuprinse între 3,45% şi 4,63%. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,51%.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 22,2 milioane lei (5,1 milioane euro), şi pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 1,17%, la 0,422 lei.
Top câştigători şi perdanţi la b