Virusul aviar H5N1 a fost reprogramat într-un laborator olandez astfel încât să se transmită cu uşurinţă de la om la om. Acesta ar putea fi cel mai periculos virus pentru om, anunţă Reuters.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Erasmus de Rotterdam au realizat în laborator mutaţii ale virusului aviar H5N1, dând naştere unei tulpini letale extrem de contagioase pentru oameni. Noua tulpină virală este atât de periculoasă, încât Agenţia de Biosecuritate Americană (NSABB) a recomandat blocarea publicării studiului olandez.
De fapt, profesorul Ron Fouchier şi echipa sa realizau teste asupra virusului aviar pentru a găsi modalităţi mai eficiente de combatere a acestuia. În schimb, ei au reuşit să creeze o tulpină virală la fel de contagioasă ca gripa sezonieră, dar mult mai riscantă pentru umanitate.
Reprogramarea genetică, practică uzuală
„Nu cunosc niciun alt organism care să ne înspăimânte la fel ca această tulpină nou creată. În comparaţie cu ea, antraxul nu este deloc periculos", a declarat Paul Keim, preşedintele Agenţiei de Biosecuritate Americană. Potrivit acestuia, această metodă de transformare a virusurilor în laborator pentru a le descoperi mecanismele de acţiune nu este deloc rar întâlnită. De altfel, există zvonuri conform cărora, înaintea epidemiei de gripă aşa-zis porcină (H1N1), virusul ar fi fost reprogramat într-un laborator de cercetare.
În prezent, gripa aviară nu este foarte contagioasă
În mod normal, virusul responsabil de gripa aviară (H5N1) se transmite la om doar în condiţiile unui contact prelungit cu animalele bolnave şi doar dacă omul respectiv are în codul genetic o rămăşiţă a codului genetic aviar, susţin specialiştii. Aşa se explică de ce, din 2003 (când s-a creat panica legată de epidemia de gripă aviară) şi până în prezent, în toată lumea au murit din cauza acestei tulpini virale doar 331 de persoane,