Lipsa probelor i-a făcut pe magistrații hunedoreni să dispună eliberarea a două dintre cele trei persoane reţinute în cazul furtului icoanelor din bisericile de lemn din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş.
Chiar dacă procurorii au solicitat prelungirea mandatelor de arestare preventivă, pentru cele două persoane arestate în dosarul hoților de icoane, judecătorii au considerat că nu au suficiente probe. La prima înfăţişare în faţa judecătorilor, doar unul dintre suspecţi a fost închis, recursul, judecat la Tribunalul Hunedoara, fiind cel care a adus şi arestarea celui de-al doilea inculpat. Procurorii hunedoreni spun însă că cele trei persoane reţinute sunt acuzate de tăinuire, adevăraţii infractori fiind încă în libertate. Există piste, iar o anchetă este în curs de desfăşurare. Magistraţii de la Judecătoria Orăştie au luat însă decizia de a înlocui detenţia preventivă cu interdicţia de a părăsi localitatea, aşa cum s-a întâmplat de la început în cazul unuia dintre cei trei inculpaţi reţinuţi în acest dosar. Deşi cei doi nu reprezintă un pericol pentru societate, ei au fost pe punctul de a prejudicia grav patrimoniul naţional-cultural al ţării, potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori.
Hotărârea luată la Orăştie poate fi atacată, astfel încât anchetatorii să obţină şi părerea judecătorilor de la Tribunalul Hunedoara, acolo unde au reuşit să obţină arestarea preventivă a celui de-al doilea suspect.
Potrivit procurorilor, cele trei persoane aflate în arrest, sunt de fapt complici într-o rețea cu ramificații în Germania și Ungaria. Peste 100 de icoane au fost recuperate de polițiști în urma unor descinderi în trei județe.
Anchetatorii spun că icoanele au şanse mari să facă parte din patrimoniul cultural-naţional al României, o expertiză urmând să fie făcută în acest sens. Oamenii legii au redat o parte dintre picturi preoţilor b