Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 1.457 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 7 lei (-0,5%), valorile cele mai ridicate înregistrându-se în servicii de tehnologia informaţiei (3.688 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (872 lei), informează Mediafax.
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în luna octombrie de 2008 lei, în scădere cu 9 lei faţă de luna septembrie, se arată într-un comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,9%.
În luna octombrie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, trimestriale şi pentru "ziua petrolistului") ori s-au plătit concedii de odihnă din fondul de salarii şi sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost în scădere comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 28,7% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 20,4% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 16% şi 19% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere; între 2,5% şi 5,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondur