La aproape o lună de la începerea anchetei, s-au schimbat multe date în dosarul Apostu. Procurorii DNA aduc acum în discuţie, pe lângă luarea şi darea de mită, şi spălarea de bani, traficul de influenţă şi falsul în înscrisuri.
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis, luni seară, prelungirea mandatelor de arestare preventivă în cazul primarului suspendat al Clujului, Sorin Apostu, şi al omului de afaceri Călin Stoia, administratorul Brantner România, cu încă 30 de zile. Avocaţii celor doi au declarat, ieri, recurs, care va fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel mai târziu vineri, când expiră mandatul de arestare preventivă care a fost emis în data de 10 noiembrie.
Acuzaţii noi, probe vechi
Procurorii DNA au prezentat, luni, magistraţilor Curţii de Apel, în solicitarea de prelungire a mandatului de arestare, noi acuzaţii. În cazul lui Apostu este vorba despre trafic de influenţă şi spălare de bani, iar în cazul lui Stoia este vorba despre spălare de bani şi fals în înscrisuri.
Cu toate acestea, aşa cum au subliniat avocaţii celor doi inculpaţi, procurorii nu au prezentat şi noi probe, faţă de cele în baza cărora au fost arestaţi, în 10 noiembrie, Sorin Apostu şi Călin Stoia.
Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru „Adevărul", că decizia procurorilor de a-i acuza pe Apostu şi Stoia de spălare de bani şi fals în înscrisuri a fost luată încă din data de 30 noiembrie.
Spălare de bani
În cazul lui Călin Stoia, susţin aceleaşi surse, că pe lângă dare de mită, acesta ar fi acuzat şi de spălare de bani. Astfel, iniţial Stoia a fost acuzat de dare de mită pentru că prin intermediul Total Trading Company - persoana juridică care administrează Brantner România şi care este deţinută de către Stoia - a virat 45.000 de euro în contul cabinetului de avocatură unde lucra Monica Apostu,