Aproape jumătate dintre românii care locuiesc la bloc nu ar da bani pentru izolarea termică a imobilului decât dacă ar fi forţaţi de vecinii lor, se arată într-un studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru CaleaEuropeană.ro.
Preţul prea mare a fost indicat drept cauză de 42% dintre cei chestionaţi, care au spus că ar contribui cu bani la izolarea termică a blocului doar dacă li s-ar impune acest lucru de către asociaţia de proprietari. Referindu-se tot la dimensiunea investiţiei, 45% au declarat că ar prefera să dea aceşti bani pe o centrală de apartament.
Potrivit studiului, 52% dintre orăşenii din România locuiesc în apartamente care nu sunt izolate termic. Procentul celor care şi-au izolat apartamentele a scăzut în ultimii trei ani. Astfel, potrivit studiului, dacă peste 15 la sută şi-au izolat termic apartamentele acum mai mult de 3 ani, în perioada 2008-2010, media anuală depăşeşte cu puţin zece procente.
La nivel declarativ, însă, 83% dintre respondenţi sunt de părere că izolaţiile termice sunt o investiţie ce merită realizată, iar 68% spun că ar avea intenţia de a apela la ele, daca ar avea banii necesari.
34% dintre respondenţi nu vor să investească în izolare pentru că sunt de părere că economiile la căldură nu sunt semnificative, iar 45% dintre ei spun că acestea sunt dezirabile, dar nu neapărat necesare.
35% dintre persoanele chestionate spun că nu merită să cheltuiască bani izolându-şi singuri termic apartamentele, deoarece blocul în care locuiesc se află oricum pe lista celor ce vor fi reabilitate termic pe banii primăriei.
Studiul a fost realizat telefonic, în luna octombrie 2011, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban de 800 de persoane cu vârsta peste 18 ani. Marja de eroare calculată este de ± 3,46%.
Aproape jumătate dintre românii care locuiesc la bloc nu ar da bani pentr